Atat bucatarii profesionisti cat si amatorii sunt cat se poate de constienti de faptul ca un cutit bun poate sa schimbe perspectiva asupra gatitului. Maruntitul alimentelor este unul dintre punctele cheie ale oricarui preparat, iar cutitele sunt principalele instrumente pentru asta, chiar daca in ultimii ani au aparut tot felul de roboti de bucatarie complicati si masini de tocat.
Nu degeaba, in concursurile de bucatarie, trofeele sunt reprezentate de niste cutite.
Daca doresti sa iti dezvolti cunostintele in domeniul bucatariei, un prim pas pe care trebuie sa il faci este de a achizitiona un set bun de cutite. Iata, asadar un mic ghid in acest sens.
Cum alegi cele mai bune cutite pentru bucatarie?
Exista cateva criterii esentiale pe care trebuie sa le urmaresti atunci cand faci o astfel de achizitie. S-ar putea sa te sperie pretul unui set de cutite bune, in conditiile in care este ceva mai piperat decat cel pe care il gasesti la cutitele normale, din supermarket. Este bine sa fii pregatit insa si sa stii ca un cutit bun poate sa te tina zeci de ani.
Criteriile de care trebuie sa tii cont sunt urmatoarele:
- Proprietatile. Aceasta trebuie sa respecte cateva reguli si sa fie usor de ascutit, imuna la rugina si rezistenta buna a taisului, odata ce a fost ascutita.
- Materialul din care este realizata lama. Producatorii folosesc adesea otel, in combinatie cu diverse tipuri de materiale. Vei gasi tot felul de coduri care evidentiaza aliajul din care este facut cutitul, coduri despre care trebuie sa te informezi. S30V este considerata a fi cea mai buna varianta de cutite, insa poti alege si 154CM sau BG-42. In ultimii ani sunt din ce in ce mai populare cutitele din ceramica sau din dioxid de zirconiu, insa marele lor dezavantaj este ca sunt sensibile la socuri.
- Forma manerului. Nu doar lama este importanta, ci si modul in care poate fi manuita. Pentru asta este nevoie de un maner care sa asigure o prindere ergonomica. Lucrurile sunt destul de complicate, in conditiile in care forma manerului este gandita in functie de destinatia pe care o are cutitul. Spre exemplu, manerele care feliaza sau toaca trebuie sa fie suficient de lungi pentru a putea incapea in palma si a fi apucate fara risc de alunecare. Manerele cutitelor pentru taierea preparatelor deja gatite este bine sa fie mai mici.
- Materialul din care este realizat manerul. Optiunile in acest sens sunt mult mai numeroase decat cele pentru lama. Exista manere din plastic, din cauciuc sau alte materiale sintetice, exista manere din lemn sau chiar manere din metal. Conteaza atat partea estetica, cat si partea ce tine de confortul pe care il asigura materialul.
- Tipul de cutit. Putini oameni stiu ca exista doua tipuri de cutite: cele europene si cele japoneze. Toate seturile, indiferent de tipologie insa, contin un cutit al bucatarului destinat felierii si tocarii, un cutit universal, cutit de decojit sau cutit pentru paine.
Alaturi de cutite, intr-un set pot veni tot felul de accesorii interesante. Multe sunt destinate intretinerii, cum ar fi elemente pentru ascutit, in timp ce altele sunt destinate tot taierii, cum ar fi curatatoarele de legume.
In momentul in care achizitionezi un set de cutite pentru bucatarie este bine sa te asiguri ca primesti cat mai mult pentru cat mai putini bani. Nu renunta la calitate, deoarece un set bun de cutite iti poate servi fara probleme timp de cateva zeci de ani. Incearca, insa, sa gasesti un echilibru intre toate proprietatile si un pret cel putin decent.