In multe unitati de catering, in special cele care se afla in hoteluri, se practica forma de “bufet suedez”, atunci cand vizitatorii insisi, se autoservesc cu mancare din recipientele expuse. Acest tip de serviciu a castigat o mare popularitate, fiind convenabil atat pentru clienti, cat si pentru angajati. Bufetul este utilizat in timpul receptiilor, banchetelor, diverselor prezentari. Conform estimarilor comerciantilor straini, aceasta optiune de serviciu creste venitul cu pana la 40%. In unele unitati publice de catering se combina accesul gratuit la aperitivele reci, cel mai adesea la salate, si servirea de catre ospatar a unor mancaruri fierbinti. Pentru organizarea serviciului este nevoie de echipamente corespunzatoare denumite saladete. Aceste unitati frigorifice nu numai ca ar trebui sa indeplineasca cerintele tehnice pentru astfel de dispozitive, ci trebuie sa aiba si un design atragator. Numai o combinatie de salate delicioase, aromate si apetisante reci, impreuna cu aspectul elegant al echipamentului, poate atrage un numar suficient de mare de clienti.
De ce ai nevoie de saladete
Unitatile frigorifice, care sunt folosite pentru a prezenta produsul finit sau pentru a pune recipiente cu salate de toate felurile, se numesc saladete. Acest dispozitiv nu este un echipament oarecare, ci un echipament de nivel superior. Astfel de dispozitive suporta intervalul de temperatura dorita de la -2 la +10 grade cu ajutorul unitatilor incorporate sau de la distanta. Exista, de asemenea, regulatoare care ajuta la stabilirea temperaturii dorite si un afisaj pe care sunt stocate toate informatiile despre modurile care trebuie setate. In plus, fata de controlul temperaturii, se poate de asemenea controla umiditatea si exista, de asemenea, un regulator special pentru acest lucru.
Multe saladete sunt echipate cu ecrane de protectie. Acestea asigura o conservare mai mare a produselor, nu permite uscarea alimentelor, iar iluminatul atrage vizitatorii. Exista, de asemenea modele de vitrine speciale pentru sushi si stridii. In acest caz, dispozitivul are instalat un sistem de eliminare a apei care curge din produs. In plus fata de salate si produse apetisante reci, mai exista si salate de legume verzi, vizitatorii adaugand pe farfurie ceea ce le place.
Saladetele sunt de mai multe tipuri:
- de perete: instalate langa perete, cu rafturi pentru condimente si si diferite tipuri de salata;
- insulare: acestea fiind plasate in sala de mese, astfel incat vizitatorii sa poata veni de pe toate partile. Acestea au rafturi laterale pentru autoservire;
- mobile, fiind instalate in diferite locuri. In primul rand, echipamentul este instalat in restaurant. Pentru aceasta optiune, saladetele sunt create in diferite forme: rotunde, dreptunghiulare, patrate.
Aproape toate saladetele au ghiduri pentru comoditatea servirii. Exista modele cu rafturi pentru mirodenii si rafturi pentru a pune mancaruri, bauturi si produse suplimentare. Multe companii produc versiuni mobile de saladete, echipate cu roti si un dispozitiv de franare, ceea ce permite amplasarea diferitelor feluri de salate in bucatarie si apoi fiind transportate direct in zona de vanzare sau de autoservire. Daca echipamentul este utilizat numai o data pe zi in timpul micului dejun sau seara in timpul evenimentelor personalizate, acest tip este convenabil pentru a fi depozitat intr-un spatiu din bucatarie in restul timpului.