
Chiar daca esti un bucatar excelent, care uimeste de fiecare data prin gustul pe care il da mancarii, atunci cand esti pus in fata amenajarii unei bucatarii profesionale s-ar putea sa ai probleme.
Lucrurile sunt deosebit de complexe iar alegerea echipamentelor de bucatarie trebuie sa tina cont de o multime de criterii, cum ar fi fluxul de clienti, numarul de persoane care lucreaza in bucatarie, marimea spatiului, legislatia in vigoare, etc.
Care sunt etapele care trebuie sa fie parcurse in momentul in care amenajezi o bucatarie profesionala?
O astfel de amenajare trebuie sa se faca urmand cateva etape clare:
- Proiectarea fluxului tehnologic. Este partea in care trebuie sa se puna pe hartie o serle de informatii legate de volumul de munca. De la numarul de locuri la mese pana la numarul maxim de portii care pot fi pregatite intr-un anumit moment, toate conteaza. Evident, proiectarea fluxului tehnologic trebuie sa aiba mereu in vedere reglementarile in vigoare.
- Proiectarea instalatiilor. Intr-o bucatarie conteaza extrem de mult apa, canalizarea, electricitatea sau gazele. Pozitia acestora, modul in care functioneaza si eficienta lor sunt lucruri care nu trebuie sa fie neglijate. Proiectul de instlatii trebuie sa se bazeze tot pe baza de flux.
- Achizitionarea de echipamente. Este pasul cel mai greu, in conditiile in care optiunile sunt extrem de numeroase. Va fi nevoie de mese pentru congelare, camere frigorifice, masini de spalat, aragazuri, friteuze si lista poate sa continue. In general, cea mai mare investitie dintr-o bucatarie este in aceste echipamente.
- Montajul echipamentelor. Ultimul pas este, evident, montajul tuturor echipamentelor. Este bine sa eviti sa incerci sa le montezi de unul singur sau impreuna cu echipa de bucatari, deoarece poate sa fie un esec total. Cel mai bine este ca montajul sa fie realizat de catre departamentul tehnic al firmei care furnizeaza toate echipamentele.
Care sunt principalele echipamente dintr-o bucatarie profesionala?
Daca proiectul bucatariei este unul nou, s-ar putea sa nu ai suficient buget pentru a achizitiona absolut toate echipamentele de care ai nevoie. Tocmai de aceea, este bine sa te orentezi doar spre elementele cu adevarat esentiale.
In general, trebuie sa se tina cont de specificul restaurantuluui, deoarece s-ar putea sa fie nevoie de anumite utilaje destinate bucatariei vizate. Daca specificul este unul generalist, principalele echipamente sunt dulapurile si mesele frigorifice, care asigura un flux continuu de materie prima si pot sa pastreze alimentele intr-o stare buna, echipamentele pentru preparare dinamica si blocul termic.
Prin blocul termic se intelege intreaga categorie de echipamente destinate prepararii termice: cuptorul, aragazul, friteuzele si diverse alte echipamente neutre.
Evident, nu trebuie sa lipseasca echipamentele de ventilatie si echipamentele pentru spalat vase. Intr-o bucatarie profesionala, masina de spalat vase este mai mult decat esentiala chiar daca exista persoane angajate special pentru o astfel de activitate.
Ce trebuie avut in vedere la achizitia echipamentelor?
Spre deosebire de echipamentele pentru bucataria casnica, cele pentru bucataria profesionala trebuie sa fie cat mai mari, dat fiind fluxul mare de alimente utilizate si trebuie sa fie construite din materiale de cat mai buna calitate.
Cel mai popular material este inoxul alimentar, realizat dintr-un aliaj de fier, crom si nichel. Acesta tine bacteriile la distanta si rezista foarte mult la factori de coroziune. In general, cam toate echipamentele dintr-o bucatarie profesionala sunt din inox, tocmai din motive de siguranta alimentara si curatenie.
Amenajarea unei bucatarii profesionale nu este nici usoara nici ieftina. Este motivul pentru care inainte sa o faci, este bine sa ai un plan foarte bine stabilit.
Te-ar putea interesa si Ce sunt marmitele de inox