Maitreyi de Mircea Eliade
Romanul a fost scris în 1933, bucurându-se de succes și astăzi; o carte miracol pentru scriitor și public.
Prin Maitreyi, descrisă atât de frumos de Mircea Eliade descoperim împreună cu autorul o Indie a armoniei, a iubirii și a contrastelor.
„ Dragostea nu moare” este cartea-răspuns a eroinei lui Eliade, Maitreyi Devi. Carte publicată la 40 de ani distanța, prezintă o viziune matură asupra relației dintre Allan si Maitreyi.
O mie noua sute optezeci si patru de George Orwell
Anul 1984 reprezintă în Londra conturată de Orwell o lume aflată sub impactul lozincilor:
„ Războiul este pace”, „Libertatea este sclavie”, „Ignoranța este putere”.
Deși cartea a fost publicată în 1954, George Orwell a avut o predicție extraordinară asupra viitorului prin prisma metodelor de manipulare.
Michael Radford a ecranizat romanul, într-o distribuție din care fac John Hort, Richart Burton și Suzanna Hamilton.
Batranul si Marea de Ernest Hemingway
Hemingway (1899- 1961) reușește să te fascineze prin simplitate. Simple îi sunt frazele, simplă este povestea, simplă este până și ocupația bătrânului; un simplu pescar, ca atâția și atâția alții de mii și mii de ani.
Marele scriitor american, posesor de Pulitzer (1953) și de Nobel pentru Literatură (1954), este încă o dovadă că „less is more”.
Portofelul lui Dorian Gray de Oscar Wilde
Cum ar fi să îţi vezi sufletul? Partea noastră esenţială, dar invizibilă. Să vezi ceea ce eşti de fapt pe interior. Aţi reuşit sa faceţi acest exerciţiu de imaginaţie? Acum să încercăm altul. Cum ar fi dacă timpul sau acţiunile tale nu ar avea niciun efect asupra ta? Dacă ai avea parte de toate astea, te-ai schimba? În ce te-ai transforma? „Dorian Gray” este romanul care dă răspunsul la aceste întrebări, din perspectiva autorului.
În 2009, cartea a fost ecranizată, pierzând puterea sugestiei pe care o are romanul; fapt care a făcut carte să fie și mai citită.
Don Quijote de la Mancha de Miguel de Cervantes
Multă lume a auzit și a folosit măcar o dată expresia „a se bate/lupta cu morile de vânt”, al cărei sens este „a întreprinde acțiuni inutile, ridicole”. Totuși este injust să ne amintim de Don Quijote doar prin intermediul acestei expresii, adesea golită de conținut.
Romanul Don Quijote de La Mancha, opera literară a scriitorului spaniol Miguel de Cervantes Saavedra a apărut în două volume – Iscusitul hidalgo Don Quijote de La Mancha (El ingenioso hidalgo Don Quijote de La Mancha) publicat în 1605 și Ingeniosul cavaler Don Quijote de La Mancha (El ingenioso caballero Don Quijote de La Mancha) în 1615 și reprezintă o satiră.
Sătul de mediocritatea cărților și de ignoranța cititorilor, printre care se afla și soția sa, Doña Catalina, o iubitoare a genului menționat mai sus, Cervantes decide să scrie un roman în care ia în derâdere și ridiculizează cavalerismul și curtoazia.
Ferma Animalelor de George Orwell
George Orwell a reușit, prin umor și bun gust, să transpună prin intermediul animalelor, o lume a hoției, a nedreptății și a divizării pe funcții. Mai pe scurt, ceea ce a însemnat totalitarismul.
Este o fabulă policită, care este la îndemâna oricui.
De ce iubim femeile? de Mircea Cărtărescu
Romanul a fost publicat în 2004, bucurându-se de un real succes. Cartea este un omagiu adus femeilor, prezentat prin viziunea unui bărbat onest; cartea adresându-se atât femeilor cât și bărbațiilor.
„Cât timp mi-am iubit soția, literalmente n-am putut-o înșela -adesea spre disperarea mea- nici în vis” (fragment extras din carte)
Lolita de Vladimir Nabokov
Din cauza subiectului său extrem de șocant – pasiunea morbidă a unui bărbat matur pentru o fetiță de doisprezece ani –, romanul Lolita a fost respins de editori, fiind publicat în Statele Unite abia după apariția sa în Franța.
Ecranizarea cărții din 1998 păstrează foarte bine linia cărții.
Femeia la 30 de ani de Honore de Balzac
Întregul text a fost publicat în 1835 și prezintă viața doamnei Laure de Berny, amanta lui Balzac.
Acest roman evidențiază talentul marelui scriitor în a reflecta viața si oamenii.
Dacă pe lista de favorite, aveți Madame Bovary a lui Flaubert sau O viață a lui Maupassant, nu trebuie ratată nici Femeia la 30 de ani a lui Balzac.
Dragostea in vremea holerei de Gabriel Garcia Marquez
Dragoste în vremea holerei este unul dintre cele mai cunoscute romane ale scriitorului columbian Gabriel Garcia Marquez, câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură în 1982.
O poveste de dragoste pentru romanticii incurabili care cred că dragostea nu are vârstă, romanul lui Marquez sensibilizează prin poveste, personaje și scriitură.
Ecranizarea romanului a câștigat Premiul Oscar si Globul de Aur.
Micul Print de Antoine de Saint-Exupery
Există cărți care, dincolo de simplitatea aparentă, țin ascunse după cortina cuvintelor, adevărate lecții. O astfel de carte este și Micul Prinț purtând semnătura și chiar destinul scriitorului francez Antoine de Saint-Exupery… o poveste despre și cu un om mic, dar cu un suflet imens.
Este tradusă în peste 250 de limbi și stă la baza multor spectacole de dans și teatru.
Puterea prezentului de Eckhart Tolle
Puterea prezentului este o pledoarie pentru clipa și momentul prezent, pentru folosirea trecutului doar dacă ne ajută într-adevăr, o carte în care autorul nu se sfiește să facă trimiteri la Iisus și/sau Budha în același timp pentru a ne face să înțelegem că nu mintea noastră ne conduce și că gândirea și conștiința nu sunt nici pe departe sinonime.
Eckart Tolle ne ajută, prin maniera simplă a scrierii, rolul pe care îl jucăm în generarea propriei dureri.
Inteligenta emotionala de Daniel Goleman
Copiilor trebuie să li se ofere modele de etică pentru ca ei să își poată dezvolta propriile valori.
Inteligența emoționale presupune în primul rând împăcarea cu sinele. Cartea oferă materialul necesar pentru o sănătate emoțională nu doar pentru copii dar și pentru adulți. Iar informațiile prezentate sunt însoțite de dovezi științifice.
După cartea lui Goleman, astăzi se țin cursuri la școli și universități.
Idiotul de F.M. Dostoievski
Este una dintre cele mai remarcabile opere are renumitului scriitor german.
O carte care ne influențează în categorisirea oamenilor din viața de zi cu zi. Ce înseamnă să fii idiot? Fiecare avem o definiție diferită. Dacă nu ai citit cartea până acum… trebuie!
„Dar ce fel de idiot este acela care își dă prea bine seama că lumea îl consideră idiot?”
Pe culmile disperarii de Emil Cioran
Pe culmile disperării este cartea cu care debutează Cioran, o carte care te invită la reflectare asupra existenței cotidiene.
De remarcat este că, Emil Cioran nu a fost un scriitor depresiv, ci își bazează cărțile pe gânduri și trăiri interioare, dar care nu l-au îndepărtat de la viața de zi cu zi.
La paradisul femeilor de Emile Zola
Cartea „La Paradisul femeilor” a scriitorului francez Emile Zola este una din clasicele povești de amor scrisă într-un stil dulce-acrișor care incită și acaparează, creând o lume idilică.
Numele romanului este atât de inspirat ales, încât la finalul cărții îți spui că într-adevăr Emile Zola nu putea să aleagă un titlu mai potrivit pentru a sintetiza natura femeii care se pare că e neschimbată și în continuă afirmare de sute de ani încoace.
BBC a ecranizat cartea într-un serial cu 16 episoade.
Tropicul Capricornului de Henry Miller
„Tropicul capricornului” este una din cărțile celebre și clasice ale literaturii mondiale. A apărut în 1934 în Franța sub penița lui Henry Miller. Autorul de orgine americană „s-a bucurat” de interdicția cărții în țara de orgine, pe motivul obscenității ei.
„Tropicul capricornului” este cu siguranță o carte altfel, cel puțin pentru vremea respectivă. Trebuie citită măcar pentru faptul că a fost un „trend-setter” la vremea ei, o carte care a schimbat literatura pentru totdeauna.
„Străinul” este primul său roman al lui Albert Camus, o carte cu inspirații filosofice. Mai mult decât filosofie, este un manifest la adresa regulilor societății, care pune cu mare rapiditate etichete celor care nu se conformează regulilor sale.
Camus a spus: „Eu am rezumat Străinul cu mult timp în urmă, printr-o remarcă pe care o admit ca extrem de paradoxală: În societatea noastră orice om care nu plânge la înmormântarea mamei sale riscă să fie condamnat la moarte. Am vrut doar să spun că eroul cărții mele este condamnat pentru că el nu joacă acest joc.”
Ecranizarea cărții apare în 1967, regizată de Luchino Visconti.
Ratacirile fetei nesabuite de Mario Vargas Llosa
În ciuda a celor 70 de ani pe care Mario Vargas Llosa (câștigător de Nobel pentru literatură) îî avea când a scris romanul, povestea este scrisă cu dragoste tinerească.
În „Rătăcirile fetei nesăbuite”, Mario Vargas Llosa creionează tiparul omului gol în fața greutăților vieții, a dorințelor, a nevoilor, dar și în fața propriei vulnerabilități. Omul este pus în situația de a alerga contra cronometru spre fericire, plătind nesimțitul preț al dezamăgirii.
Parfumul de Patrick Suskind
Romanul este o meditație profundă asupra naturii morții, pasiunii, dorinței și decăderii omului.
Cartea este reprezentată de „parfumul” descrierilor și ne ajută să înțelegem că fiecare avem un parfum aparte care poate stârnii adorație, frică, nepăsare.. Și fără să vrei te întrebi: Eu oare cum miros?
Celebritatea autorului, conferită de primul volum „Parfumul” publicat în 1985; operă care a stârnit senzație și a devenit peste noapte un bestseller internațional. În prezent, cartea se bucură de 47 de traduceri și o ecranizare de Tom Twyker.
Alchimistul de Paulo Coelho
„Alchimistul” de Paulo Coelho este o carte despre viață. Citind această carte înveți faptul că fiecare om are destinul său indiferent că este păstor sau rege, înveți că trebuie să valorifici mai mult prezentul și mai puțin sau chiar deloc trecutul și viitorul, înveți că trebuie să ții cont mai des de ceea ce îți spune inima și mai înveți că nu trebuie să renunți atunci când îți dorești ceva cu adevărat.
Romanul a inspirat viețile multor cititori, stabilind recorduri de vânzări. A fost tradusă în 81 de limbi și încă se află în topul celor mai citite cărți.
Adam si Eva de Liviu Rebreanu
Se spune despre „Adam și Eva” că este cel mai iubit roman al lui Liviu Rebreanu, copilul său de suflet.
Romanul este structurat pe șapte capitole care sunt denumite după numele celor șapte personaje feminine care influențează destinele eroilor prin iubire, regăsirea echilibrului și redobândirea spiritului pur – Navamalika, Isit, Hamma, Servilia, Maria, Yvonne, Ileana. E posibil ca numele lor să vă dea deja indicii cu privire la epocile și perioadele din istorie în care acțiunea va avea loc.
Eterna poveste a găsirii și trăirii iubirii perfecte dintre un bărbat și o femeie ar fi putut face din roman o simplă colecție de clișee, dar nu este deloc așa. Un bărbat din milioanele de bărbați dorește pe o singură femeie, din milioanele de femei, iar ei pot fi Adam și Eva. Căutrea reciprocă devenind însăși rostul și scopul vieții omului. Însă o viață omenească nu este de ajuns pentru a prilejui această întâlnire, pentru că spațiul și timpul devin piedici în calea lor. E necesară (re)încarnarea sufletului de șapte ori pentru a-și întâlni adevărata dragoste, care îi va da sens. De ce șapte? Pentru că Rebreanu crede că șapte e un număr sfânt și că a șaptea viață va aduce în sfârșit unirea cu celălalt suflet.
Leaganul respiratiei de Herta Muller
După lungi discuţii cu poetul Oskar Pastior (1927-2006) şi cu alţi supravieţuitori ai lagărelor sovietice, Herta Müller a adunat materia epică pe care a contopit-o în acest mare roman apărut în vara lui 2009, cu doar câteva luni înainte de a i se acorda Premiul Nobel.
„Leagănul respiraţiei” este tradus în 45 de ţări.
O ciudatenie a mintii mele de Orhan Pamuk
Orhan Pamuk, premiat cu Nobelul pentru literatură, scrie o epopee modernă, desfășurată pe parcursul a mai bine de 4 decenii (în perioada 1969-2012), în centrul căreia se află unul dintre milioanele de „personaje secundare” ale Istanbulului: iaurgiul și bragagiul Mevlut Karataș, cel care cutreieră străzile Instanbulului și strigă: “Bragaaaăăăăă buuuuunăăăăă”.
În cele 600 de pagini, Instanbulul este bine conturat prin evenimente, personaje, mâncăruri, obiecte și tradiții. De asemenea, se remarcă diferența dintre mentalitatea învechită a bătrânilor si noile concepții ale tinerilor.
” -Spune-mi ce e, pentru numele lui Dumnezeu. -O ciudățenie a minții mele. Orice-aș face, mă simt singur cuc pe lume!” (citat din carte)
Amintiri din pribegie de Neagu Djuvara
Cartea este o bibliografie, o suită a impresiilor tânărului Neagu Djuvara dar și o frescă socială a celor două continente (Europa și Africa).
O observație la cald, nepărtinitoare și destul de amară, a efectelor pe care le-a avut comunismul în România, și a urmelor lăsate de acest regim.
Un întreg capitol este dedicat Africii, presărat cu mărci ale oralității, care fac această carte extrem de lizibilă, care apropie într-un fel cititorul de un autor care nu se ascunde în spatele unor cuvinte pompoase sau unor fapte marețe.
Zbor pe deasupra unui cuib de cuci de Ken Kesey
Roman de analiză psihologică, „Zbor deasupra unui cuib de cuci” sintetizează disputa dintre libertate şi opresiune și este o scriere importantă pentru perioada posteblică, fiind încă actuală.
Cu ce este mai nebun un pacient dintr-un spital psihiatric faţă de un huligan de pe stradă sau chiar un om cu prestigiu, când psihoza este doar o etichetă impusă pentru a recomforta conştiinţa indivizilor?
Ecranizarea cărții a câștigat 5 premii Oscar.
Zece negrii mititei de Agatha Christie
„Zece negri mititei” este cea mai apreciată carte a „Reginei Crimelor” (care nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiind una dintre cele mai valoroase și prolifice scriitoare), răsturnând toate concepțiile de până atunci despre crimă.
Titlul a fost controversat din pricina rasismului, la un moment dat, ajungându-se la varianta finală, acceptată de toată lumea: „Și n-a mai rămas niciunul”.
Cartea este sursa de inspirație a multor cărți și filme de astăzi.
Sa ucizi o pasare cantatoare de Harper Lee
„Să ucizi o pasăre cîntătoare” este un roman brutal și onest, abordând cu curaj o problematică mereu de interes: rasismul, conflictele sociale și pierderea inocenței copilăriei, totul filtrat prin ochii unei fetițe, Scout Finch, martoră la întamplările dramatice declanșate într-un mic orășel atunci când un bărbat de culoare este acuzat că a violat o femeie albă.
“E păcat…să ucizi o pasăre cântătoare” este o metaforă a nedreptăților indurate de populația de culoare, iar romanul „Sa ucizi o pasăre cîntătoare” ne aduce în prim-plan valori umane niciodată perimate: iubire, întelegere, respect pentru ceilalți, acceptarea cu toleranță a diferențelor – de culoare, de clasă socială, sau de orice alt fel.
Harper Lee a fost decorată cu „Medalia prezidențială a libertății a Statelor Unite ale Americii” pentru contribuția sa la literatură.
Libertate – Curajul de a fi tu insuti de Osho
Cărțile publicate sub numele de Osho sunt transcrieri ale discursurilor sale, dar nu sunt scrise de el.
Aceste texte sunt scrise la atenta sa îndrumare, reliefând diverse domenii ale cunoașterii, pshiologiei și filosofiei.
„Libertatea- curajul de a fi tu însuți” face parte din seria ”Incursiune într-un nou mod de viață” și prezintă tema științei transformării de sine.
Arta de a a avea întotdeauna dreptate de Arthur Schopenhauer
„Arta de a a avea întotdeauna dreptate” este un manul de retorică, o artă filosofică care ne învață să ieșim întotdeauna învingători într-o dispută.
Este o carte deosebit de savuroasă dar și de valoroasă, care vorbește pe înțelesul tuturor despre arta de a vorbi în contradictoriu.
„Foarte puțini pot gândi dar toți vor să aibă opinii.” (citat din carte)